Recomandări pentru buna funcționare a turbosuflantelor – Uleiul de motor

Specialiștii TurboCenter v-au pregătit o serie de recomandări referitoare la uleiul de motor și importanța sa în funcționarea adecvată a turbosuflantelor. 

  1. Pentru buna funcționare a turbosuflantelor pe orice tip de mașină, este foarte important să folosim uleiul de motor recomandat de producătorul mașinii.
  2. Caracteristicile uleiului ce trebuie avute în vedere sunt calitatea uleiului și mai ales vâscozitatea sa. Astfel, un ulei cu o vâscozitate necorespunzătoare (ulei refabricat, poluat cu combustibil, poluat cu antigel sau amestecat cu alte uleiuri) poate distruge turbosuflanta.
  3. Vâscozitatea uleiului influențează scurgerea uleiului prin fanta segmenților de etanșare si se sesizează pe partea compresorului și pe partea turbinei. Ân zona de lucru a segmenților pe partea rotorului turbină, datorită temperaturii din zonă, uleiul arde și se depune pe segmenții de etanșare, producând uzura prematură a segmenților și a canalului de etanșare de pe ax. Acest fenomen duce la uzura prematură a turbosuflantei și a acumulării de ulei în intercooler. Cel mai mare pericol apare în momentul în care uleiul din intercooler trece în galeria de aspirație și face autoaprindere, fapt ce generează supraturarea motorului și, implicit, distrugerea lui.
  4. Referitor la uleiul utilizat, este important să nu completăm cu ulei în baie peste nivelul indicat pe jojă. Nivelul pe jojă trebuie să fie cu 2-3 mm mai jos, pentru a nu optura orificiul de scurgere a uleiului din turbosuflantă în baie. În acest caz, dacă uleiul este peste nivel, scurgerea se opturează și apare imediat fenomenul de scurgere a uleiului prin fanta segmenților de etanșare, în zona carcasei compresor către intercooler și către toba de eșapament, lucru nepermis.
  5. Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care putem să vi le oferim este să nu înlocuiți o turbosuflantă până nu ați stabilit și eliminat cauza ce a generat distrugerea celei originale de pe motor.

Pentru mai multe informații sau un consult de specialitate, nu ezitați să ne contactați.

Str. Nucului Nr. 28, Brașov
Tel: 0268338130 / 0723395051
www.turbocenter.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *