strings.OfferRequestList

strings.OfferRequestListIsEmpty

Principiul de functionare a turbosuflantelor

Cantitatea de aer optim necesara este asigurata de turbosuflanta care este de fapt un turbocompresor axial antrenat de gazele de evacuare din motor.

Rotorul turbina este antrenat de gazele se evacuare si se invarte cu max. 280.000 rpm si la aceasta turatie a compresorului presiunea de supraalimentare ajunge la 1,7 -max 2bari.

Conditiile de lucru ale ansamblului rotator sunt foarte grele, temperatura la care lucreaza rotorul turbina ridicandu-se la 760 C, iar pe partea compresorului, temperatura aerului la iesire ajunge pana la 280 C.

Rotorul turbina se roteste pe lagare de alunecare, pelicula de ulei fiind asigurata de uleiul din motor a carui presiune de lucru nu trebuie sa fie mai mica de 4 bari. Este solutia utilizata de toti producatorii de turbosuflante. Se mai utilizeaza o varianta pe rulmenti pentru cateva aplicatii speciale. Sistemul de ungere al turbosuflantei asigura pelicula de ulei in lagare si racirea ansamblului rotitor.

In aceste conditii, galeria de alimentare cu aer este tinuta sub presiune, aerul fiind racit si curatat in intercooler.

Aceste informatii sunt foarte utile pentru a intelege principiul de functionare al turbosuflantelor si aportul la cresterea puterii motorului.